Документи

Вијести

Студенти из Русије у Бијељини

2017-07-08

У оквиру посјете Универзитету у Источном Сарајеву (УИС), студенти и професори Пољопривредног и Економског факултета у Вороњежу данас су боравили у Бијељини. За руске академце пријем у Градској управи је организовао градоначелник Бијељине Мићо Мићић и, уз ријечи добродошлице и кратко представљање привредних, пољопривредних и туристичких потенцијала Семберије, истакао да је међуниверзитетска сарадња важна за научни развој, али и примјену научних достигнућа у пракси.

- Вјерујем да од оваквих студентских размјена користи могу имати не само студенти са нашег Универзитета, него и студенти из Вороњежа који је један од најугледнијих у Русији. Семберија је пољопривредни крај и вјерујемо да ће дипломци Пољопривредног факултета који имамо овдје бити носилац иноваторства у пољопривреди нашег Града, као и да ће контакти са руским и другим универзитетима у свијету допринијети да најновија достигнућа у пољопривреди буду примијењена и код нас – изразио је своје очекивање градоначелник Мићић.

Замјеник декана вороњежског Пољопривредног факултета Луцијан Роман је истакао да, поред размјене студената у оквиру љетних школа, постоје бројне друге могућности за сарадњу високошколских установа у Републици Српској и овом руском граду, укључујући научну, културну и друштвену сарадњу, али и сарадњу у области бизниса, као и да је руска страна опредијељена да настави да унапређује ту сарадњу.

Студенти и професори из Русије ће боравити у Српској десет дана, а декан Економског факултета у Брчком професор доктор Срђан Лалић је појаснио да ће за госте организовати сусрете са представницима локалних управа и домаћих компанија, односно, предавања професора Универзитета у Источном Сарајеву.

- Највише нас радује што је неколико студената из Русије изразило жељу да упише мастер студије на нашем Универзитету, а истовремено, три наша студента су добила понуду да, после завршетка основних студија, упишу мастер студије на универзитетима у Перму и Вороњежу. За УИС је важно да остварујемо успјешну сарадњу са универзитетима у иностранству и то је дио напора да се унаприједи квалитет наставе, али и научног рада на Универзитету – истакао је Лалић.


slika
slika
slika