Get Adobe Flash player

 

Crtice iz Bijeljine

Most na Rači

Drumsko-željeznički most na Savi, kod Rače, podignut je 1934. godine i tada se zvao Most kraljice Marije. Sve vrijeme postojanja, most je saobraćajna žila kucavica Semberije i Majevice sa Srbijom, a danas i jedan od najprometnijih graničnih prelaza.

više... 

Bijeljinski Romeo i Julija

Budući veliki pjesnik, diplomata i akademik, Jovan Dučić na početku karijere dobija posao učitelja u Bijeljini i tu upoznaje Magdalenu Živanović. Između dvoje mladih uskoro je buknula ljubav.

više... 

Prvi bijeljinski Neboder

Bijeljinski simbol modernosti, shvaćene po mjerilima posleratnih vladajućih vrijednosti, prva višespratnica sa liftom, obilježje je ne samo grada i njegovog duha šezdesetih i sedamdesetih godina HH vijeka, nego mjesto susreta i nezaboravnih događaja tadašnjih Bijeljinaca.

više... 

Gradski park

Zelenu oazu u srcu Bijeljine zasadio je 1891. godine Johan Kajzer, po uzoru na parkove u centralnoj Evropi, koristeći najkvalitetnije sadnice iz Beča. Od tada do danas, Gradski park u Bijeljini je jedan od najvećih i najljepših parkova u Republici Srpskoj i BiH.

više... 

Spomenik kralju Petru I

Spomenik je na centralnom gradskom trgu prvobitno postavljen 1937. godine. U Drugom svjetskom ratu su ga uništili okupatori, a obnovljen je 1992. Na spomeniku je predstavljen Kralj dok mačem siječe troglavu neman, koja simboliše tri carstva koja su u Prvom svjetskom ratu napala Srbiju i doživjela poraz - Austro-Ugarsku, Njemačku i Tursku.

više... 

Sofka Nikolić (1907-1982)

Između dva svjetska rata naša najpoznatija pjevačica narodne muzike, serenada i sevdalinki u Kraljevini Jugoslaviji, ali i širom Evrope. Snimila je preko 100 gramofonskih ploča u najpoznatijim evropskim diskografskim kućama. Poslednje decenije života provela je u Bijeljini, gdje je i sahranjena.

više... 

 Pitajte Načelnika?