Get Adobe Flash player

Pitanja Gradonačelniku i odgovori.


Ime/Nadimak :*
E-pošta :*
Pitanje :
 
  Polja označena zvezdicom (*) su obavezna.03.10.2014 02:58:54
dajana
Postovani,kada ce biti konkurs za dodjelu stipendija i kakvi su uslovi,ako mozete nesto vise da mi kazete...ja sam druga godina stomatoloskog fak .u BL niko u porodici nije zaposlen,pa me zanima da li to ima nekog uticaja?Hvala

Poštovana, 

prije svega, izvinjavamo se jer ste dugo čekali na odgovor na Vaše pitanje.

Konkurs je raspisan 10. novembra.
Tekst konkursa možete pogledati na sledećem linku:www.sobijeljina.org/cir/vesti/1144._konkurs-za-stipendije.

 

(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

01.10.2014 05:08:44
Vladana
Zivim u vasem gradu skoro 5 godina.Stambeno resenje smo ostvarili ovde jer smo mislili da ce nam biti bolje. Kupili smo stan. Moja majka i otac nigde nisu radili kada su dosli ovde. Otac mi je inace ratni vojni invalid. Pre godinu dana je u penziji. Ja sam radila u kaficu i trafici. Zanima me da li cete bilo kakvu dobri stvar naparviti u ovom gradu sto se tice nas nezaposlenih? Otvoriti neku fabriku?? Koliko sam upoznata samo privatnici vladaju a da bi covek ostavrio radni odnos treba imati veze. Recimo fabrika secerana koja je u zastoju jer niko nece da je pokrene za rad bi toliko naparvila dobar posao sto za nas mlade sto za ovaj grad. Stvarno kao gradjanin sam razocarana gde zivim i zasto sam dosla ovde. Srdacan pozdrav !

Poštovana,

prije svega, izvinite zbog jako dugog čekanja na odgovor na Vaše pitanje.

kao što znate, Grad, odnosno, Gradska uprava nije nadležna za pitanje politike rješavanja problema nezaposlenosti. Takođe, Grad, kao jedinica lokalne samouprave, nije ovlašten da otvara fabrike. Što se tiče Fabrike šećera u Velikoj Obarskoj, Gradska uprava je u nekoliko navrata tražila od Vlade Republike Srpske da omogući pokretanje rada u ovoj fabrici, s obzirom da bi, kako ste i sami naveli, njeno pokretanje imalo ogroman značaj za unapređenje privrede u Semberiji, ali do sada iz Vlade nema naznaka da se nešto ozbiljno preduzima u tom pravcu.

Naravno, Gradska uprava je svjesna da, sa svoje strane (naravno, u okviru zakonskih ovlašćenja), mora preduzeti sve da privuče investicije i poveća zaposlenost i ove aktivnosti se odnose na uređenje industrijskih zona i određivanje povoljnih uslova za poslovanje u njima, promociju privrednih potencijala Semberije, saradnju sa međunarodim vladinim i nevladinim organizacijama koje se bave unapređenjem poslovanja, unapređenje kvaliteta rada administracije, podršku malim i srednjim preduzećima... Ovi napori daju određene rezultate, ali cilj Gradske uprave je da ti rezultati budu mnogo bolji. Ipak, moramo biti svjesni da u tim naporima postoje i objektivne teškoće na koje Gradska uprava nema uticaja, prije svega, još uvijek nedovoljno stabilna politička situacija u BiH.


(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

29.09.2014 08:24:54
Slavica Srećković
Poštovani, ja živim u Australiji, trenutno sam u Beeoogradu I državljanin sam Srbije, pa me zanima moguli na neki način da dobijem izvod iz mat. Knjige Rođenih, jer mi je potrebno da produžim lične dokumenta..Slavica Stećković, devojačkoMaksimović od oca Nikole, rođ.03. 04. 1951. U Velinom selu hvala

Poštovana, 

postoji više načina da dobijete izvode iz matičnih knjiga:

- dokumenta u Vaše ime može preuzeti neko od najbližih srodnika (roditelji, djeca, brat, sestra ili supružnik),
- dokumenta može preuzeti i neko drugi uz Vašu punomoć ili
- možete ih naručiti preko interneta - da se dostave na kućnu adresu (u Beogradu ili Australiji - ali imajte u vidu da to traje određeni period, zavisno od brzine poštanske dostave) - preko linka http://www.sobijeljina.org/cir/388.izvodi_iz_maticnih_knjiga.html na kojem je potrebno popuniti formular i postupiti po uputstvu koje ćete dobiti na e-adresu koju ste naveli u formularu.

(Odgovor dao Odsjek za matične poslove i poslove mjesnih kancelarija)

29.09.2014 01:11:52
Branislav
Poštovani, Moj problem je pregorjela sijalica svjetiljke ulične rasvjete ispred mog dvorišta u selu Međaši. Sijalica je pregorjela tokom posljednje velike gemljavine i nevremena. Koja je služba nadležna i kome da se obratim povodom zamjene sijalice? Hvala

Poštovani,

izvnite zbog dugog čekanja na odgovor na Vaše pitanje.

Molimo Vas da se obratite Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine (kanclarija broj 60, broj telefona 055 233 183, kontakt osoba Bogdan Tadić).

(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

18.09.2014 16:58:22
Danijel
Poštovani, na koji način se može podnijeti zahtjev za promjenu naziva ulice, u vidu peticije ili na neki drugi način? I koliko dugo traje cijeli taj proces. Unaprijed zahvalni.

Poštovani,

prije svega, izvinite zbog dugog čekanja na odgovor na Vaše pitanje.

Na osnovu Odluke o nazivima, trgova i ulica u gradu Bijeljini i naseljenim mjestima Janja i Dvorovi ("Službeni glasnik opštine Bijeljina" broj: 8/89, 3/92, 4/92, 6/92, 5/94, 2/04, 23/10, 08/13) postoji skupštinska komisija za određivanje promjene naziva ulica. Zahtjev za promjenu naziva ulica se pismeni putem predaje ovoj komisiji, nakon čega komisija uzima u razmatranje navedeni prijedlog.

(Odgovor dalo Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine)

16.09.2014 01:52:26
Maša
Poštovani, da li će ove godine na konkursu za dodelu stipendija moći da konkurišu i studenti Poljoprivrednog fakulteta? Unapred zahvalna na odgovru!

Poštovana,

Odlukom o stipendiranju i nagrađivanju učenika i studenata ("Službeni glasnik opštine Bijeljina" broj 14/06) i Pravilnikom o kriterijumima i postupku za stipendiranje studenata i učenika, finansiranju naučnoistraživačkog rada i nagrađivanju učenika i nastavnika ("Službeni glasnik opštine Bijeljina" broj 21/06, 27/07 i 22/09) predviđeno je da se stipendije studentima Poljoprivrednih fakulteta dodjeljuju samo ukoliko pripadaju kategoriji porodica poginulih boraca, odnosno, pripadnika nacionalnih manjina i manje zastupljenih konstitutivnih naroda.


(Odgovor dalo Odjeljenje za društvene djelatnosti)

12.09.2014 07:15:08
Miladin
Poštovani. Dali mi možete odgovoriti dali će biti nadoknade štete koja je načinjena od poplave 2014g u plasteničkoj proizvodnji, sobzirom da su mi plastenici jedino sredstvo za život a imam ih 5500m2.

Poštovani,

gradsko Odjeljenje za privredu i poljoprivredu je nekoliko puta slalo dopise sa sličnim pitanjima Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je nadležno za eventualnu isplatu štete, međutim, na te dopise nije dobijen odgovor iz Ministarstva.


(Odgovor dalo Odjeljenje za privredu i poljoprivredu)

06.09.2014 11:48:00
Dragana Terzic
Poštovani, postavila bih pitanje u vezi sa izgradnjom O.Š. na području MZ Ledinci. S obzirom da je ovih dana počela nova školska godina, nameće se, po ko zna koji put, pitanje kada se planira završetak (nastavak) radova na izgradnji pomenute školske ustanove. Na našoj MZ zaista postoji veliki broj djece koja iz godine u godinu pohađaju nastavu u objektu u Račanskoj ulici a svaki komentar na uslove u kojima ta djeca borave po nekoliko sati dnevno je suvišan. Ja sam majka, i baš kao i svaki drugi roditelj bilo gdje na svijetu želim svojoj i drugoj djeci obezbijediti najbolje uslove odrastanja i školovanja. molim Vas u ime svih roditelja čija djeca imaju zdravstvenih teškoća i nije normalno da borave u izuzetno lošim uslovima ali i djece bez takvih problema da imate u vidu zabrinutost roditelja za ovaj problem.

Poštovana,

prije svega izvinite zbog dugog čekanja na odgovor na Vaše pitanje.

izgradnja škole na području MZ Ledinci počela je isključivo na inicijativu Gradske uprave i sredstvima Grada Bijeljina i do sada je završeno oko 50% grubih radova, iako je po Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, osnovno obrazoavnje u isključivoj nadležnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.
Gradska uprava je svjesna stanja u toj školi i više puta se obraćalaovom Ministarstvu da pomogne u izgradnji započetog objekta. Nakon majskih poplava, na prijedlog Gradske uprave, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija je posjetio školski objekatu Račanskoj ulici kako bise na licu mjesta uvjerio u kakvom je stanju i kako bi preduzeo mjere iz svoje nadležnosti za nastavak građevinskih radova.
Ministar se složio da je stanje loše i da će se pokušati dase ubudžetu Republike Srpske obezbijede sredstva za nastavka radova. S obzirom na to da je Vlada Republike Srpske u procesu formiranja, u ovom trenutku nije poznato da li će sredstva za ovu namjenu biti obezbijeđena u budžetu.
Ali, i pored toga, Gradska uprava Grada Bijeljina čini sve što je u njegovoj moći da se nađe rješenje za nastavak radova, te je Grad, između ostalog, kao investiciju od opšteg interesa predstavio i kod međunarodnih fondova sa ciljem da se što prije izgradi nova škola na području MZ Ledinci. U nadi da ćemo naići na razumijevanje i pomoć, Gradska uprava je u potpunosti opredijeljena da senastave radovi na izgradnji započete škole.

(Odgovor dalo Odjeljenje za društvene djelatnosti)

06.09.2014 05:59:53
Ana
Poštovani, šta je sve potrebno, i da li postoji mogućnost da se postave ležeći policajci u selu, ili bar one trake za usporavanje brzine?

Poštovana,

prije svega, izvinjavamo se zbog dugog čekanja na odgovor na Vaše pitanje.

U skladu sa Pravilnikom o postavljanju posebnih objekata na putu radi smanjenja brzine kretanja vozila („Službeni glasnik Republike Srpske", broj: 21/07) definisano je da se posebni objekti na putu radi smanjenja brzine kretanja vozila postavljaju ispred pješačkih prelaza, prelaza biciklističkih staza/traka preko druma, u blizini vrtića, škola i drugih lokacija na kojima često borave djeca, te u blizini mjesta kolektivnog boravka starijih lica i lica sa pojedinim funkcionalnim smetnjama - bolestima (lica u invalidskim kolicima, rulatorima), u blizini lokacija gdje veći broj nezaštićenih učesnika u saobraćaju prelazi put (pješaci, biciklisti i sl.), željezničkih prelaza, drumskih naplatnih prolaza, kao i u blizini ukrštanja puteva. Takođe je definisano da Posebne objekte ne treba graditi i postavljati na putevima koji gravitiraju prema stanicama za prvu pomoć i bolnicama, kao i na putevima gdje je primarno kretanje vozila prve pomoći.

Pored toga Savjet za bezbjednost saobraćaja opštine Bijeljina je donijeo preporuku da se vibracione trake i vještačke izbočine (tzv. ležeći policajci) mogu postaviti i u ulicama sa velikim pravcem, bez krivina, čija je dužina veća od 500 metara i gdje nema trotoara ili pješačko-biciklističkih staza tj. prostora predviđenog za bezbjedno kretanje pješaka.

Za postavljanje posebih objekata na putu radi smanjenja brzine kretanja vozila neophodno je da podnesete zahtjev Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine sa tačnom lokacijom puta, nakon čega će stručna lica ovog Odjeljenja izaći na lice mjesta i utvrditi mogućnost postavljanja istih.

 

(Odgovor dalo Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine)

05.09.2014 14:03:09
ana
Poštovani gradonačelniče, ponovit ću svoje pitanje i najljubaznije vas molim da mi odgovorite. Da li se mora platiti porez na poplavljene kuće? Račun sam dobilia odavno a u poreskoj kažu da opština treba da odluči po tom pitanju. Unaprijed hvala na dogovoru.

Poštovana,

izvinjavamo se zbog nedopustivo dugog čekanja na odgovor na Vaše pitanje. 

Nije donesena nikakva odluka o promjeni uslova po kojim se plaća porez na nepokretnosti, tako da je ovaj porez plaća kao i ranije.

 

(Odgovor dalo Odjeljenje za finansije)

05.09.2014 03:48:18
miso
ko je zaduzen za prituzbe gradjana za zloupotrebu dobijanja vaucera i procjenu stete

Poštovani,

rok za podnošenje žalbi je danas, 08. septembra, do 16:00 časova. Žalbu treba podnijeti lično, u prostorijama Gradske komisije za popis šteta od poplava, u nekadašnjoj Gradskoj galeriji (glavna zgrada Gradske uprave Grada Bijeljina).


(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

03.09.2014 06:39:45
slobodan
Zanima me gdje i kome da se obratim za pomoc oko podjele vaucera. jos nikad niko nije dolazio da popise stetu niti da vidi. zvali smo i telefonom ali je sve ostalo na pustom obecanju. radi se o predskolskoj ustanovi ciji je sav inventar unisten i nije upotrebljiv. unapred hvala

Poštovani,

Gradska uprava Grada Bijeljina je putem sredstava javnog informisanja obavještavala privredne subjekte, odnosno pravna lica, da u gradskom Odjeljenju za privredu i poljoprivredu prijave štetu od poplava.

Takođe, putem sredstava javnog informisanja privredni subjekti, odnosno pravna lica, su informisani da je krajnji rok za prijavu štete od poplava kod njih 31. avgust.


(Odgovor dalo Odjeljenje za privredu i poljoprivredu)

02.09.2014 05:47:16
Rada Sakotic
Da li biste me primili na jedan razgovor, tj. Da li mogu da zakazem razgovor sa vama kada budete imali slobodan termin? Srdacan pozdrav iz Lopara.

Poštovana, 

molimo Vas da, u zavisnosti od teme razgovora, prvo razgovarate sa šefom nadležne službe, odnosno, načelnikom nadležnog odjeljenja, pa ako on/a ne može da riješi problem koji imate, onda on/a treba da preporuči Gradonačelniku da Vas primi na razgovor.


(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

02.09.2014 01:57:38
goran
gde mogu da se vide spiskovi javno o poplavljenima jer se prica da su mnogi dobili vaucere iako nisu bili poplavljeni

Poštovani,

podatke o domaćinstvima u kojima je popisana šteta od poplava možete pogledati na internet-prezentaciji Jedinstvenog registra šteta Republike Srpske http://regsteta.vladars.net/ .


(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

01.09.2014 12:12:36
Mile
Poštovani, molim da mi odgovorite jel u planu izgradnja manjih poslovnih prostora u krugu novog groblja (kao što je slučaj na groblju u Pučilama, gdje su sada otvorene cvjećare)i da li će biti mogućnosti iznajmljivanja ili kupovine poslovnog prostora koji su u nadležnosti opštine ili kupovine dijela zemljišta predviđenih za takvu namjenu?

Poštovani,

prije svega izvinite zbog dugog čekanja na odgovor na Vaše pitanje.

Odlukom Skupštine Grada korišćenje i upravljanje grobljima predano je novoosnovanom javnom komunalnom preduzeću „Novo gradsko groblje“, te će ovo preduzeće odlučivati o namjeni slobodnih površina u sklopu Novog groblja.

(Odgvoor dalo Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine)

01.09.2014 06:28:18
Milena
Izvinite imam jedno pitanje molim vas odgovorite ako je ikako moguce dobili smo vaucere prosle srede kada i gdje mozemo da ih trosimo gdje god smo otisli nisu aktivirani.Unapred Hvala

Poštovana,

sav posao oko određivanja redoslijeda dodjele platnih kartica za obnovu posle poplava (vaučera), kao i određivanja termina dodjele i datuma aktivacije vaučera odrađuje Vlada Republike Srpske. 
Ipak, na osnovu dosadašnjih iskustava, trebalo bi da vaučer bude aktiviran do kraja ove sedmice.


(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

01.09.2014 03:22:03
Dragana
postovani,da li se jos uvijek moze podnijeti zahtjev za izlazak komisije za stetu od poplava?voda nije usla u kucu ali ima dosta stete na fasadi i oko u pomocnim objektima,a imali smo i gradjevinski materijal koji je propao?unaprijed hvala

Poštovani,

rok za predaju zahtjeva je petak, 05. septembar. Informacije o ovome možete pogledati na linku: http://sobijeljina.org/cir/vesti/1094._rokovi-za-podnosenje-zahtjeva-za-popis-i-procjenu-stete-i-podnosenje-zalbi-na-procjenu-stete-izazvane-poplavama-u-maju-i-avgustu-2014.html


(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

29.08.2014 01:27:43
Mile
Postovani, Sta je potrebno za registarciju zajednice etaznih vlasnika?

Poštovani,

uslove koje treba ispuniti za registraciju zajednice etažnih vlasnika možete pogledati u "Službenom glasniku Republike Srpske" broj 101/11. 

Za detaljnije informacije molimo Vas da se lično obratite Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine (kancelarija broj 60 u glavnoj zgradi Gradske uprave Grada Bijeljina, kontakt osoba Nihad Abdulahagić).


(Odgovor dalo Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine)

28.08.2014 05:47:41
pego
Interesuje me da li jos postoji u opstini kancelarija za dobijanje drzavljanstva Srbije i kada radi? hvala

Poštovani,

u Gradskoj upravi ne postoji kancelarija za dobijanje državljanstva, nego u zgradi Gradske uprave generalni konzul Republike Srbije tokom Konzularnih dana periodično prima zahtjeve za prijem u državljanstvo. 

Informaciju o datumu Konzularnih dana u Bijeljini možete dobiti u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci na broj telefona 051 227 040 i 051 227 060, preko elektoronske pošte konzulat.bl@mfa.rs ili na zvaničnoj internet-prezentaciji www.banjaluka.mfa.gov.rs


(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

28.08.2014 02:54:16
nina
Postovanje! interesuje me kada ce se podijeliti vauceri u Janji,ulica Veljka Lukica 10,niko nas nije kontaktirao,a odavno su svi poplavljeni vec dobili platne kartice,molim Vas za hitan odgovor,i jos jedno pitanje da li ce biti ponovna procjena stete za zadnju poplavu,posto nam je opet domacinstvo bilo poplavljeno,u MZ Janja nemaju nikakvu informaciju o tome,cak nas nisu ni upisali da smo poplavljeni! ocekujem odgovor! HVALA

Poštovana,

sav posao oko izrade, određivanja redoslijeda i aktivacije platnih kartica (vaučera) za obnovu posle poplava obavlja Vlada Republike Srpske, a Gradska uprava samo obezbjeđuje tehničku podršku prilikom neposrednog uručivanja.

Rok za predaju zahtjeva za izlazak Gradske komisije za popis i procjenu štete nastale od poplave u maju i avgustu 2014. godine na stambenim objektima je petak, 05. septembar. Informacije o ovome možete pogledati na linku: http://sobijeljina.org/cir/vesti/1094._rokovi-za-podnosenje-zahtjeva-za-popis-i-procjenu-stete-i-podnosenje-zalbi-na-procjenu-stete-izazvane-poplavama-u-maju-i-avgustu-2014.html


(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

<<   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  >>

Sistem 48 Pitajte Načelnika?