Get Adobe Flash player

Pitanja Gradonačelniku i odgovori.


Ime/Nadimak :*
E-pošta :*
Pitanje :
 
  Polja označena zvezdicom (*) su obavezna.16.11.2014 05:59:39
Biljana
Postovani, moje pitanje se odnosi na podnošenje zahteva za drzavljanstvo Republike Srbije u Bijeljini. Naime, treba mi pojašnjenje. .na vasem sajtu u jednom od odgovora procitala sam da se taj zahtev predaje u Njegosevoj ulici, a na sajtu Konzulata Republike Srbije pise da se taj zahtev predaje u zgradi opštine. Molim vas da date odgovor gdje se ipak podnosi zahtev. Takodje me interesuje da li je potrebno da i djeca dolaze prilikom podnošenja zahteva ili je dovoljno poneti potrebnu dokumentaciju. .. unapred zahvalna Bilja. .. - Poslato sa Android Aplikacije.

Poštovana,

trenutno se konzularni dani Republike Srbije u Bijeljini održavaju u Velikoj sali u zgradi Gradske uprave Grada Bijeljina. 
Prema informaciji koju imamo, sledeći termin održavanja konzularnog dana u Bijeljini je 29. novembar, ali Vam ipak preporučujemo, da u kontaktu sa osobljem Konzulata provjerite ovaj podatak, kao i da potražite odgovor na pitanje o procedurama i dokumentaciji za podnošenje zahtjeva. 

Kontakt-podatke Konzulata možete pronaći na ovom linku.

 

(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

15.11.2014 13:48:49
Miloš
Ja sam student treće godine saobraćajnog fakulteta u Doboju, iz Bjeljine sam i imam prosjek veći od 7,50 ali sam na smjeru telekomunikacije pa me zanima da li mogu da konkurišem za stipendiju?

 
Poštovani,
 
prema uslovima konkursa, pravo na stipendiju Grada Bijeljina mogu ostvariti studenti saobraćajnih fakulteta, smjer saobraćaj i transport.
 
(Odgovor dalo Odjeljenje za društvene djelatnosti)
14.11.2014 12:50:42
Marko
Postovani, Po kojim osnovama neke opstine u RS dodjeljuju stipendije studentima medicine iako im nije otac poginuo u ratu, dok u Bijeljini to nije slucaj? I po kom osnovu se jednom studentu medicine koji studira u Novom Sadu i ispunjava sve uslove konkursa, osim da mu je poginuo otac, ne dodjeljuje stipendija, a za vantjelesnu oplodnju se dobija 1,500KM iz budzeta opstine? Mislim, kojom se to logikom vodi ? Ako se vec studenti stipendiraju, svi trebaju da imaju jednaka prava.

Poštovani,
 
Grad Bijeljina (dakle, Grad, a ne opština) nije nadležan da ulazi u politiku stipendiranja u drugim lokalnim zajednicama. Grad Bijeljina se pri određivanju zanimanja za koja se školuju studenti koji mogu ostvariti pravo na stipendiju rukovodio principom da preko stipendija podrži školovanje za deficitarna zanimanja (a spisak tih zanimanja se određuje na osnovu informacije od Zavoda za zapošljavanje) i tako uravnoteži potražnju i ponudu ovih zanimanja na tržištu rada. 
Djeca poginulih boraca i pripadnici manje zastupljenih konsitutivnih naroda i grupe Ostalih imaju nešto blaže uslove za dodjeljivanje stipendija zbog specifične postkonfliktne situacije u kojoj se nalaze Grad Bijeljina, Republika Srpska i BiH.
Poređenje podrške vantjelesnoj oplodnji sa stipendiranjem nema nikakvog osnova.
 
(Odgovor dalo Odjeljenje za društvene djelatnosti)
 
12.11.2014 14:22:00
obrad
Postovani gradonacelnice...Mene zanima dali ce biti sta od zeleni vaucera

Poštovani,

Grad Bijeljina je nekoliko puta zahtijevao od Vlade, odnosno, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, da poljoprivrednicima omoguće korišćenje "zelenih" vaučera, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor.

Sa svoje strane, Grad Bijeljina je Ministarstvu dostavio sve spiskove i zapisnike o popisu i procjeni šteta u poljoprivredi i tako ispunio svoju obavezu. Podsjećamo da su popis i procjenu vršile zajedničke komisije Grada Bijeljina i Ministarstva.


(Odgovor dalo Odjeljenje za privredu i poljoprivredu)

12.11.2014 06:42:05
Veselin
Poštovani G. Gradonačelniče. Zanima me: Kako mogu učestvovati na tenderima za dobijanje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u zakup ili kako se to kod nas zove koncesija? Moja porodica i ja smo odlučili napraviti ozbiljna ulaganja u poljoprivredu na teritoriji opštine bijeljina. Imamo nešto svoje zemlje u svojini, a većinu uzimamo u zakup od privatnih lica. Nepravedno je da nemamo nikakav pristup informacijama o državnoj zemlji, ne samo mi već i mnogi drugi ozbiljni proizvođači, već je to privilegija nekih. Moram da dodam- mi zapošljavamo ljude na tim poslovima, a početni kapital smo stegli van BiH i doneli ga u Bijeljinu. Srdačno hvala na mogućnosti ovakvog načina komunikacije.

Poštovani, 
 
prije svega, izvinite zbog dugog čekanja na odgovor na Vaše pitanje.
 
Gradonačelnik je imenovao Komisiju koja je dužna da izvrši popis, identifikaciju i stanje poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske. Kad Komisija završi taj posao, a uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede biće raspisan Javni poziv za dodjelu u zakup poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske, na koji će se moći prijaviti svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači koji su u APIF-u izvršili registraciju poljoprivrednog gazdinstva.
 
 
(Odgovor dalo Odjeljenje za privredu i poljoprivredu)
12.11.2014 05:20:13
Milica
zanima me zbog čega ove godine opština ne stipendira studente poljoprivrednog fakulteta i medicine, kada prema podacima o deficitarnim kadrovima koje ima Zavod za zapošljavanje spadaju navedeni?

Poštovana,

Grad ne stipendira studente medicine i poljoprivrede jer Zavod za zapošljavanje kao deficitarna zanimanja nije naveo visokoobrazovane kadrove iz oblasti medicine i poljoprivrede kao takve, nego samo određene specijalnosti u oblasti medicine, a specijalizacije nisu predmet stipendiranja.

 

(Odgovor dalo Odjeljenje za društvene djelatnosti)

12.11.2014 04:52:53
Jelena
Da li ja, kao student Filozofskog fakulteta u NS, mogu da podnesem zahtjev za stipendiju? Studiram srpski jezik i knjizevnost. Procitala sam tekst konkursa i pise uopsteno za Filozofski fakultet. Da li se misli na bilo koji smijer fakulteta ili je rijec samo o odredjenim smjerovima?

Poštovana,

Grad stipendira studente filozofskih fakulteta (SMJER SRPSKI JEZIK I KNjIŽEVNOST) samo ukoliko su djeca poginulih boraca ili pripadaju manje zastupljenim konstitutivnim narodima i grupi Ostalih.


(Odgovor dalo Odjeljenje za društvene djelatnosti) 

11.11.2014 06:01:16
nina
Poštovanje gradonačelniče...Mene zanima dali opština Bijeljina pomaze parovima koji idu na vantjelesnu oplodnju i šta treba da se uradi,po tom pitanju.Meni i suprugu je ovo prvi postupak koji bi radili u martu mesecu.Hvala.

Poštovana, 

Grad Bijeljina finansijski pomaže vantjelesnu oplodnju. Pravilnik o dodjeli pomoći možete pogledati na linku: www.sobijeljina.org/cir/432.dokumenti.html


(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

10.11.2014 11:22:30
Lazar
Postovani, Da li ce i kada biti raspisan konkurs za dodjelu studentskih stipendija za skolsku 2014/2015? Unaprijed Hvala na odgovoru.

Poštovani,

konkurs je raspisan 10. novembra.
Tekst konkursa možete pogledati na sledećem linku: www.sobijeljina.org/cir/vesti/1144._konkurs-za-stipendije.

 

(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

10.11.2014 03:43:53
marina
pozdrav, Zanima me koja dokumenta su mi potrbna za prijavu bebe u maticnu knjigu posto sam ja drzavljanin Srbije sa prebivlistem u Bijeljini,suprug ima drzavljnstvo Republike Srpske.Vencani smo u Bijeljini. Unapred hvala

Poštovana,

na osnovu Vašeg pitanja ne možemo dati precizan odgovor, pa Vas molimo da se obratite Odsjeku za matične poslove i poslove mjesnih kancelarija u Gradskoj upravi Grada Bijeljina (u Karađorđevoj ulici 4) ili na broj telefon 055 233 466.

 

(Odgovor dalo Odjeljenje za opštu upravu)

10.11.2014 01:53:27
Zeleni vaučeri
Pošto se bavimo poljoprivredom, zanima nas da li će i kada biti isplaćeni zeleni vaučeri. Hvala unaprijed.

Poštovani,

Grad Bijeljina je nekoliko puta zahtjevao od Vlade, odnosno, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, da poljoprivrednicima omoguće korišćenje "zelenih" vaučera, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor.

Sa svoje strane, Grad Bijeljine je Ministarstvu dostavio sve spiskove i zapisnike o popisu i procjeni šteta u poljoprivredi i tako ispunio svoju obavezu. Podsjećamo da su popis i procjenu vršile zajedničke komisije Grada Bijeljina i Ministarstva.


(Odgovor Dalo Odjeljenje za privredu i poljoprivredu)

06.11.2014 06:38:11
Roditelj
Poštovani, zanima me zašto je došlo do povećanja cijene boravka djece u vrtiću Čika Jova Zmaj, s obzirom da nije došlo do poskupljenja osnovnih životnih namjernica na tržištu kao ni povećanja plata roditelja? Hvala

Poštovani,

osnivač JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ u Bijeljini je Grad Bijeljina, ali rad ove ustanove je organizovan u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske i odlukama koje su nadležnosti Upravnog odbora Vrtića.

Odgovor na pitanje koje ste postavili zatražilo je od Vrtića Odjeljenje za društvene djelatnosti Gradske uprave u vidu upita.U odgovoru na naše obraćanje, Vrtić je naveo da je Upravni odbor ove ustanove odluku o povećanju cijena usluga donio jer cijene usluga Vrtića nisu povećavane u prethodnih 5 godina, a u tom periodu su poskupile komunalne usluge, životne namirnice, sredstva za higijenu, sredstva za tekuće održavanje objekta, energenti, administrativno-tehnička pomagala i materijali, usluge kontinuiranog uzorkovanja hrane koja se koristi za ishranu djece, troškovi kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih i drugo. Upravni odbor JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, rukovođen gore navedenim razlozima, a i brigom da se održi visok kvalitet usluga, donio je odluku o povećanju cijena usluga.  

(Odgovor dalo Odjeljenje za društvene djelatnosti)

05.11.2014 01:59:37
Zorica Živković
Poštovani,zanima me na osnovu čega je državni vrtić ČIKA JOVA ZMAJ najskuplji vrtić i zašto djeca koja idu u taj vrtić nemaju pravo na refundaciju?Cijena od 185km mislim da je previše.

Poštovani,

osnivač JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ u Bijeljini je Grad Bijeljina, ali rad ove ustanove je organizovan u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske i odlukama koje su nadležnosti Upravnog odbora Vrtića.

Odgovor na pitanje koje ste postavili zatražilo je od Vrtića Odjeljenje za društvene djelatnosti Gradske uprave u vidu upita.U odgovoru na naše obraćanje, Vrtić je naveo da je Upravni odbor ove ustanove odluku o povećanju cijena usluga donio jer cijene usluga Vrtića nisu povećavane u prethodnih 5 godina, a u tom periodu su poskupile komunalne usluge, životne namirnice, sredstva za higijenu, sredstva za tekuće održavanje objekta, energenti, administrativno-tehnička pomagala i materijali, usluge kontinuiranog uzorkovanja hrane koja se koristi za ishranu djece, troškovi kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih i drugo. Upravni odbor JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, rukovođen gore navedenim razlozima, a i brigom da se održi visok kvalitet usluga, donio je odluku o povećanju cijena usluga.  

(Odgovor dalo Odjeljenje za društvene djelatnosti)

04.11.2014 07:38:02
Dženan Buzadžić
Poštovani, možete li mi poslati kontakt informacije nekog lijepog izletišta u vašoj opštini sa ugostiteljskim sadržajem a koje se nalazi van gradske zone? Unaprijed hvala Dženan

Poštovani,

prije svega, hvala Vam za interesovanje da posjetite naš Grad.

Vjerovatno najpoznatiji turistički kompleks u Semberiji je Etno-selo "Stanišići". Kontakt i sve druge informacije o Etno-selu možete pronaći na linku www.etno-selo.com.

Gosti Bijeljine i Bijeljinci vole da posjete i restoran "Drinska ruža" na obali Drine (www.bijeljinaturizam.com/drinskaruza), manastir Tavnu (http://manastirtavna.rs.sr), Banju Dvorovi (http://banjadvorovi.info), kupališta na obali Drine i druge lokalitete.

Više o turističkoj ponudi Grada Bijeljina možete pronaći na internet-prezentacijama Turističke organizacije Grada Bijeljina: www.bijeljinaturizam.com i Grada Bijeljina: http://www.sobijeljina.org/cir/211.turizam1.html
Foto-galeriju možete pogledati www.sobijeljina.org/cir/359._galerija_fotografija.html

Nadamo se da ćete posjetiti naš Grad.

(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

03.11.2014 10:37:01
slavica
Na osnovu čega je došlo do poskupljena vrtića "Čika Jova Zmaj" i to za 22%, kad i sami znate da roditelji jedva plaćaju i dosad? Zašto se vrtić ne plaća srazmerno primanjima roditelja, kao što je slučaj u okolnim zemljama? I da li je ovo još jedan politički trik, sad kad su izbori prošli možete da radite kako hoćete? Kako jedan novotvotreni vrttić ima istu cijenu kao Čika Jova a radi subotom i 1h duže radnim danom, čija je kalkulacija pogrešna? Lp Slavica S

Poštovani,

osnivač JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“ u Bijeljini je Grad Bijeljina, ali rad ove ustanove je organizovan u skladu sa Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju Republike Srpske i odlukama koje su nadležnosti Upravnog odbora Vrtića.

Odgovor na pitanje koje ste postavili zatražilo je od Vrtića Odjeljenje za društvene djelatnosti Gradske uprave u vidu upita.U odgovoru na naše obraćanje, Vrtić je naveo da je Upravni odbor ove ustanove odluku o povećanju cijena usluga donio jer cijene usluga Vrtića nisu povećavane u prethodnih 5 godina, a u tom periodu su poskupile komunalne usluge, životne namirnice, sredstva za higijenu, sredstva za tekuće održavanje objekta, energenti, administrativno-tehnička pomagala i materijali, usluge kontinuiranog uzorkovanja hrane koja se koristi za ishranu djece, troškovi kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih i drugo. Upravni odbor JU Dječiji vrtić „Čika Jova Zmaj“, rukovođen gore navedenim razlozima, a i brigom da se održi visok kvalitet usluga, donio je odluku o povećanju cijena usluga.  

(Odgovor dalo Odjeljenje za društvene djelatnosti)

03.11.2014 02:42:46
lela
Interesuje me zbog cega postoji razlika u nadoknadi kad je u pitanju nematrijalna steta za porodice palih boraca,pa tako imamo situaciju da neke porodice imaju po 5000 a neke 7000 ili 10000,Da medju zivima postoji razliciti arsini vrednovanja to znamo,a za poginule mi stvarno nejasna situacija.Molim objasnjenje nadleznih organa.Hvala.

Poštovana,

prije svega, izvinite što ste dugo čekali na odgovor na Vaše pitanje.

Nadoknada nematerijalne štete porodicama poginulih boraca je u nadležnosti Osnovnog suda u Bijeljini i molimo Vas da se za dobijanje svih informacija obratite ovoj ustanovi.

(Odgovor dalo Odjeljenje za boračko-invalidsku i civilnu zaštitu)

02.11.2014 12:51:20
stevo
kako mogu da nadjem spisak za zeleni vaucer unapred hvala

Poštovani,

podatke o šteti u poljoprivredi možete pogledati na istom internet-sajtu, kao i za podatke o šteti u domaćinstvu: http://regsteta.vladars.net. Podaci o šteti u poljoprivredi se nalaze u rubrici "obrtna sredstva".


(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

02.11.2014 12:43:36
Damir
Poštovani gradonačelniče, Živim u ulici Vojvode petra bojovića 121a u Bijeljini u jednom slijepom sokaku koji nije asfaltiran i nema rasvjetu, u tom sokaku ima šest kuća i vodi se kao parcela k.č 5749/7 svi koristimo taj put koji je vlasništvo mene i još četiri vlasnika moje familije. Sad me intersuje možemo li mi taj sokak asfaltirati i uraditi rasvjetu i možemo li dobit pomoć od grada pošto imamo puno male djece koja se boje naveče ići tim sokakom. Da napomenem taj sokak je predviđen regulacionim planom gvozdevići kao ulica. Molimo Vas da nam date odgovor koje prvo korake da poduzmemo. Unaprijed vam se zahvaljujemo.

Poštovani,

prije svega, izvinite što ste dugo čekali na odgovor na Vaše pitanje.

Da bi Grad Bijeljina učestvovao u izgranji infrastrukture na parceli označenoj kao k.č. 5749/7 koja se koristi kao pristupni put, a ista je u privatnom vlasništvu, neophodno je da se vlasnici navedene parcele odreknu parcele na ime javnog dobra putevi bez nadoknade, dok bi notarski troškovi i troškove prevoda bili plaćeni iz budžeta Grada. 
Tek nakon što navedeni pristupni put pređe u vlasništvo Grada Bijeljina, mogu se planirati sredstva za izgradnju infrastrukture na ovoj parceli.

 

(Odgovor dalo Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine)

02.11.2014 12:17:22
drago bal
Dobar dan..Imam jedno pitanje u vezi za dobijanje vaucera za poljoprivrednike.Gdje mogu da vidim spisak dobitnika????

Poštovani,

podatke o šteti u poljoprivredi možete pogledati na istom internet-sajtu, kao i za podatke o šteti u domaćinstvu: http://regsteta.vladars.net. Podaci o šteti u poljoprivredi se nalaze u rubrici "obrtna sredstva".


(Odgovor dao Odsjek za odnose sa javnošću)

01.11.2014 11:58:24
mario
postovani, zanima me da li postoji spisak za stete na poljoprivrednim dobrima za vreme poplave.. navodno se djele i vauceri za to tzv zeleni vaucer hvala unapred

Poštovani,

podatke o šteti u poljoprivredi možete pogledati na istom internet-sajtu, kao i za podatke o šteti u domaćinstvu: http://regsteta.vladars.net. Podaci o šteti u poljoprivredi se nalaze u rubrici "obrtna sredstva".

Grad Bijeljina je nekoliko puta zahtjevao od Vlade, odnosno, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, da poljoprivrednicima omoguće korišćenje "zelenih" vaučera, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor.

Sa svoje strane, Grad Bijeljine je Ministarstvu dostavio sve spiskove i zapisnike o popisu i procjeni šteta u poljoprivredi i tako ispunio svoju obavezu. Podsjećamo da su popis i procjenu vršile zajedničke komisije Grada Bijeljina i Ministarstva.


(Odgovor dali Odjeljenje za privredu i poljoprivredu i Odsjek za odnose sa javnošću)

<<   1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  21  22  23  24  25  26  27  28  29  30  31  32  33  34  35  36  37  38  39  40  41  42  43  44  45  46  47  48  49  50  51  52  53  54  55  56  >>

Sistem 48 Pitajte Načelnika?