Get Adobe Flash player

Strategija razvoja Grada Bijeljina do 2023. godine

 

Poštovani sugrađani,      

U vremenu u kojem živimo, mnogo je pitanja a malo pouzdanih odgovora. Sadašnjost i budućnost zavisi od mnogih činilaca, ali prije svega od naših sposobnosti i odlučnosti da se maksimalno posvetimo razvoju i prosperitetu naše zajednice. Pogled u budućnost ima posebno značenje i posebnu vrijednost.

Suočeni smo sa brzim društvenim i ekonomskim promjenama u kojim nužno učestvujemo. Rezultati promjena su neizvjesni. Neizvjesnost se može smanjiti uz pravilan izbor prioriteta razvoja, funkcionalno planiranje, ekonomiju snaga i sredstava i domaćinski odnos prema zajedničkim dobrima kojim raspolaže naša sredina.

Proces integracija u Evropi nosi sa sobom jednu od najtemeljnijih razvojnih promjena u savremenoj istoriji. U takvim, iz osnova izmijenjenim privrednim i društvenim okolnostima, potrebno je naći svoje mjesto u razvoju. U ovom dokumentu ponudili smo određene ideje, ali i konkretne projekte, kako bismo uspješno pratili razvojne tokove i iskoristili sve prednosti koje ima naša sredina.

Da bi svi navedeni projekti bili realizovani nužne su značajne promjene u svim segmentima društvenog i ekonomskog života. Početni korak je promjena načina rada i ponašanja svih nas. Strategija razvoja Grada Bijeljina je integralni dokument čija će realizacija pokazati naše sposobnosti za prilagođavanjem i upravljanje vlastitim životima.

Strategija je zasnovana na analizi vlastitih razvojnih resursa, ali i na analizi uticaja iz okruženja, prije svega sa strane otvorenog evropskog tržišta. Strategija razvoja je nastala zajedničkim radom i naporom svih građana, političkih partija, predstavnika ekonomskog i društvenog života, nevladinih organizacija, interesnih zajednica, kao i stručnjaka za pojedine oblasti.

Oslanjajući se na sposobnosti, marljivost i poznate vrijednosti naših građana i njihovu privrženost zajedničkim ciljevima uvjeren sam da ćemo uspjeti da realizujemo Strategiju razvoja Grada Bijeljina na dobrobit svih.


 


S posebnim poštovanjem,
 
gradonačelnik Bijeljine
Mićo Mićić


 


Dokumenti


  Strategija razvoja Grada Bijeljina 2014-2023. (5.85 MB)

Pitajte Načelnika?