Get Adobe Flash player

Idejno rješenje zgrade na Trgu kralja Petra I u Bijeljini (između Biblioteke i TC


Opština Bijeljina je 2009. godine raspisala međunarodni konkurs za idejno rješenje za uređenje centra grada - od Biblioteke „Filip Višnjić“ do Tržnog centra „Emporium“ na koji je prijavljeno 13 projekata. Konkursom je tražen multifunkcionalni objekat u kom će biti mjesta za poslovnu i kulturnu djelatnost, kao i prostor za parkiranje.
Stručna komisija za izbor idejnog rješenja za najbolje rješenje je jednoglasno izabrala projekat grupe autora iz Beograda, kojim je predviđena izgradnja objekta površine od 30-40.000 metara kvadratnih korisne površine. Članovi stručne komisije su istakli da je najveća vrijednost izabranog rješenja u tome što ono nudi elemente po kojim će se dobiti dominantnost na centralnom gradskom Trgu i kupolu nad centralnim dijelom objekta koja  bi mogla da bude novi znak prepoznavanja Bijeljine. 
Na prezentaciji rezultata konkursa istaknuto je, međutim, da nijedno pristiglo rješenje nije u potpunosti zadovoljilo sve kriterijume konkursa i da će odabrano rješenje morati da se preradi, prije svega u pogledu spratnosti, kako bi se u potpunosti uklopilo u postojeći izgled tog dijela Trga. Takođe, Stručna komisija je bila mišljenja da nije potrebno graditi podzemnu garažu na pet spratova, već da su dovoljna dva sprata sa oko 350 parking-mjesta.
Predračunska vrijednost projekta je oko 40 miliona KM i za naredni period u planu je raspisivanje međunarodnog javnog konkursa za traženje suinvestitora, jer tako veliki projekat nije moguće izvesti bez javno-privatnog partnerstva.
  

 


 

 

  
 


Pitajte Načelnika?