Get Adobe Flash player

Pantelinski dani i Dan Grada


Pantelinski dani su tradicionalna kulturna manifestacija posvećena Svetom Pantelejmonu.

Opštinsko vijeće je, na osnovu ranije tradicije održavanja vašara i statusa zaštitnika Bijeljine koji je uživao Sveti Pantelejmon, 1879. godine odredilo 9. avgust - Dan Svetog Pantelejmona (Pantelino) za dan održavanja godišnjeg sajma i, od tada, ovaj datum zvanično zauzima važno mjesto u gradskom kalendaru.

Pantelinske svečanosti svake godine traju po nekoliko dana i bogate su kulturnim, umjetničkim i sportskim događajima. Vrhunac Pantelinskih dana je 9. avgusta, kada se u crkvama služe liturgije, a iz crkve Svetog Đorđa u Bijeljini gradskim ulicama prolazi litija do zgrade Administrativne službe grada Bijeljine gdje Gradonačelnik sa kumom lomi slavski kolač.

Dan Grada je 24. septembra i slavi se u spomen na dan oslobođenja Bijeljine od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Svake godine povodom Dana Grada zaslužnim građanima i ustanovama dodjeljuju se gradska priznanja. 

SVETI PANTELEJMON
 

Sveti Pantelejmon (grčki:Παντελεήμων - pun samilosti, saosjećajan) rođen je u 3. vijeku u Nikomidiji od majke hrišćanke i oca neznabošca.

Kao mladić izučio je ljekarske nauke, a sveštenik Ermolaj prizvao ga je k sebi, naučio ga vjeri Hristovoj i krstio ga. Pantelejmon je čudotvorno izliječio jednoga slijepca imenom Hristovim i krstio ga. Drugi ljekari koji su bezuspješno liječili starca iz zavisti optuže Pantelejmona kao hrišćanina i Pantelejmon izađe pred cara Maksimijana na sud. Pred carem on se slobodno objavi hrišćaninom i na oči careve izliječi jednog čoveka od dugotrajne bolesti. Ovo čudo mnoge neznabošce je privuklo vjeri Hristovoj. Car ga stavi na muke, ali Gospod mu se javi u nekoliko mahova i izbavi ga cijela i nepovrijeđena. Osuđen na smrt, Pantelejmon kleče na molitvu. Dželat ga udari mačem po vratu, ali mač se polomi kao da je od voska.

 I dželat ga nije mogao pogubiti sve dok Svetitelj nije dovršio molitvu i sam rekao da ga posijeku. Sveti Pantelejmon postradao je 9. avgusta (27. jula po julijanskom kalendaru) 304. godine.

Maslina pod kojom je posječen Sveti Pantelejmon postala je sva okićena plodom, a njegove mošti postale su iscjeliteljske.

Sveti Pantelejmon priziva se u molitvama pri vodoosvećenju i jeleosvećenju, zajedno sa svetim Ermolajem i ostalim besrebrenicima i čudotvorcima. Najljepši hram i manastir posvećen ovom Svetitelju je ruski Manastir Svetog Pantelejmona (Rusikon) na Svetoj Gori.
 MANASTIR SVETOG PANTELEJMONA NA SVETOJ GORI


Pitajte Načelnika?