Get Adobe Flash player

Manastir Dragaljevac

Ženski manastir Svetog arhangela Gavrila nalazi se na oko devet kilometara od magistralnog puta Bijeljina-Brčko, u selu Gornji Dragaljevac.
Današnja manastirska crkva je četvrta po redu na istom mjestu. Crkva je podignuta između 1905. i 1909. godine i posvećena je Svetim apostolima Petru i Pavlu. Smatra se da su prve tri crkve bile brvnare, slične mnogima u Srbiji, a gradnja prve vezuje se za 15. vijek.

Neimar današnje crkve bio je Ivan Ton, a ikonostas je izrađen u radionici Nikole Ivkovića u Novom Sadu 1908. godine. Zvona ove crkve, izlivena u Temišvaru, važe za najčuvenija u okolini po zvučnosti i akustičnosti, a narod ovog kraja vjeruje da imaju i moć da spriječe vremenske nepogode jer grad nikad nije napravio štetu u Dragaljevcu.
Manastirska crkva je krstolika, a kompletan hram urađen je u duhu srpsko-vizantijskog graditeljstva. Pod crkve predstavlja imitaciju poda crkve Svete Sofije u Carigradu. Crkvu je 1954. godine freskopisao Čeh Karlo Macek.
Crkva je u skorije vrijeme obnovljena, izgrađen je novi konak i kapela posvećena Svetom Nektariju Eginskom. Dio manastirskog kompleksa je i mala kuća koja potiče još iz turskog vremena i služila je kao konak za vjernike.


Pitajte Načelnika?