Документи

Вијести

Словаци у Бијељини обиљежили 500 година Реформације

2017-09-11

Удружење Словака Семберије „Јурај Јаношик“ и Словачка евангелистичка црква у недељу, 10. септембра, су обиљежили осам година освјештања словачке цркве у Бијељини и 500 година Реформације.
Поред чланова Удружења, свечаности су присуствовали амбасадор Словачке у БиХ Јан Пшеница, представници Градске управеГрада Бијељина и представници словачких удружења из више градова Србије.
Према ријечима амбасадора Пшенице, словачка национална мањина на овим просторима свакодневно се суочава са животним изазовима.
- Реформација је почела критичким мишљењем, тако да нам је оно неопходно и данас. Иако нисмо сусједне земље, Словаци у БиХ су успјели да у протеклих више од стотину година сачувају своју културу и традицију, што је за нас од изузетног значаја - навео је амбасадор Пшеница.
Данијел Штефек, предсједник Удружења „Јурај Јаношик“ подсјетио је да молитвени дом Словачке евангелистичке цркве у Бијељини постоји од 1963. године, али да је прије осам година, захваљујући финансијској подршци Градске управе, изграђена нова црква. У знак сјећања на дан када је обиљежено 500 година од почетка Реформације, у дворишту цркве је посађено спомен-дрво.
- Словаци у Бијељини живе од осамдесетих година 19. вијека, дакле, више од 130 година. У Граду тренутно живи око осамдесет припадника словачке националне мањине, углавном у мјешовитим словачко-српским браковима. Захваљујући Удружењу, које је основано 2006. године, успијевамо да организујемо културне манифестације и да на тај начин отргнемо од заборава нашу традицију, културу и обичаје. Прије три године смо организовали и тромјесечни курс словачког језика и надамо се да ћемо поново бити у прилици да га организујемо, као и друге културне манифестације - навео је Штафек, додајући да Удружење Словака у Бијељини има добру сарадњу и честе контакте са словачким удружењима из Шида, Ердевика, Бингуле и других мјеста у Србији укојима живе Словаци.


slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika